Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2023 00:44 - ГМУРКАНЕ ПО РЕКА МААС В ПОРТ РОТЕРДАМ
Автор: orknei Категория: Други   
Прочетен: 1524 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

С КОРАБ“ПЛОВДИВ“ В ТРИ ПРИСТАНИЩА

31.10.1980 г. Преход Бургас – Ротердам

01,30 часа Под пълнолуние, кацнало отвесно върху бака, Английският канал продължава да се стеснява. Насрещната върволица от кораби е тип сандвич, досущ като автомобилите в час пик по автострадите на големите градове.

06,30 часа Дувър по левия борд и Кале по десния. Тук плувци правят опити за рекордно преплуване на канала. Интересно как се провират между корабите при толкова активна навигация? По десния борд на около кабелт дистанция ни изпреварва ФРГ кораб под сингапурски флаг, по левия ни притиска холандски военен кораб.

10,30 часа След часове е маневрата за заставане на кея в Ротердам, капитанът дава „слабо“ и команда техническа експлоатация провежда профсъюзно събрание. Формално като всяко събрание. Направихме това, ще правим същото и следващия месец, само че ударно. В чест на конгреса / на БКП /.

16,30 часа Пилотска лодка на десния борд. По щормтрапа се покатери едър холандец с рижа брада. Тропа с тежки обувки по мостика, ще го издъни. Излъчва самочувствие и тананика нещо интернационално като „ла-ла“, „тра-та-та“. Холандия едва наднича над морското равнище, даже четвърт от нейната територията е под нивото, но има за върхове такива мъже.

„Гмуркаме“ се в Ротердам по река Маас, но изглежда на кораб като нашия му трябват плавници. Пак караме с един двигател. Другият е спукал „трахеята“ и не може да диша. Гледката си заслужава да се движим с параден ход. За разлика от автомобилите по шосето край брега. Бях забравил как изглеждат леките коли, но се учудвам на рехавото движение. Сякаш не навлизаме в световен пристанищен център. Но високоетажните жилищни сгради обясняват слабия автопоток. Осветени са почти на сто процента. Това трябва да означава, че в 19,00 часа холандците вече са си у дома.

Разминаваме се с китайския кораб „Пингвин“. Латиницата е изписана под йероглифите. Морският пилот слиза и отстъпва мястото си на пристанищния. Очилат шишо, който отказва кафето. Вече не сме в реката, а някъде из пристанищните ръкави. Нямаме собствен  ход, води ни маневрен влекач. 

19,45 часа Вързани сме на кея зад грамаден контейнеровоз. По диаметъра на моя финестрин почти хоризонтално минава дебела проволка. Бял мерцедес отнася пилота. За отрицателно време минават формалностите – контрола, митница, медикоконтрол. И грозно разочарование, донесено от агента на кораба.

Правехме сметки как ще излизаме в Ротердам на смени – кой в събота, кой в неделя. Няма да стане така. Докерите ще вземат овъртайм в събота, искат отворени хамбари в 07,30 часа, а в 17,30 часа – маневра за отплаване.

На събранието момчетата споменаваха, че това и онова не е направено, защото в Бургас сме стояли на кей малко – само 12 дни. И от 16 души в команда техническа експлоатация 12 са нови. Какво излича, че докерите в Ротердам са все стари, щом само за един ден ще ни изритат обратно в морето. Не е съвсем така. Просто има за разтоварване малко тонаж, а ние се надявахме западняците да си ползват уикенда и да се свършат работата в понеделник. Не сме на екскурзия, реалностите се приемат такива, каквито са. Така че вместо по цял ден, ще имаме градски отпуск по няколко часа на бегом.

Момчетата оформят две карета в моряшкия салет и започват да си подхвърлят карти. Информационната емисия на телевизията се занимава с президентските избори в САЩ. Според прогнозата, действащият обитател на Белия дом Картър ще загуби срещу Рейгън. Точно тази вечер не ми е интересно какво става на другия бряг на Атлантика.

Излизам навън и с удоволствие намирам, че стъпките по бетонния кей са по-уверени, отколкото по желязната палуба.

 

PS Това са записки в дневници, водени 3 414 дни на 13 кораба по морските трасета на света. От всичко 22 рейса най-дългият е 291 дни,  а най-краткият  - 37, тогава се наложи да стана пациент на хирурзи. Освен хроника за моряшкото битие на ход, в пристанище, на котва, тетрадките съдържат миниатюри, етюди, анекдоти, очеркови скици, радиограми, зарисовки. / 14 /

 

 




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: orknei
Категория: Други
Прочетен: 153410
Постинги: 103
Коментари: 18
Гласове: 196
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол